We gebruiken cookies om inhoud en advertenties te personaliseren en ons verkeer te analyseren. Privacybeleid Cookiebeleid

Mercedes-Benz hoofdkantoor

Mercedes-Benz: De belichaming van luxe en prestaties


Mercedes-Benz is een Duitse fabrikant van auto's, vrachtwagens, bussen en andere voertuigen, onderdeel van het Duitse concern Mercedes-Benz Group . Hoofdkantoor van Mercedes-Benz is gevestigd in Stuttgart, Baden-Württemberg, Duitsland.

Geschiedenis van Mercedes-Benz


Hoe is Mercedes-Benz ontstaan?

We hebben het uiterlijk van het merk Mercedes-Benz te danken aan twee Duitse bedrijven Benz & Cie en Daimler-Motoren-Gesellschaft, die aan het einde van de 19e eeuw in Duitsland werden opgericht.
In 1883, de legendarische Duitse ontwerpingenieur Karl Benz, richtte samen met Max Caspar Rosé en Friedrich Wilhelm Esslinger het bedrijf Benz & Cie op. En 1883 kan worden beschouwd als het begin van de geschiedenis van Mercedes-Benz.
Benz & Cie is de eerste in de geschiedenis van Duitsland fabrikant van auto's, motorfietsen, motoren en fietsen. En Karl Benz, een van de eerste uitvinders in de wereld van auto's met een verbrandingsmotor - pionier op het gebied van automotive niet alleen in Duitsland, maar over de hele wereld. Eigenaar van veel patenten zoals tweetakt benzinemotor, gaspedaal, ontsteking systeem, carburateur, koppeling, versnellingsbak enzovoort.

Karl Friedrich Michael Benz
Gottlieb Wilhelm Daimler

Gottlieb Daimler en Daimler-Motoren-Gesellschaft

En al in 1890 richtte Gottlieb Daimler samen met zijn partners Wilhelm Maybach en Max Duttenhofer het bedrijf Daimler-Motoren-Gesellschaft op voor de productie van vierwielige auto's. Gottlieb Daimler ontwikkelde samen met Wilhelm Maybach een van de eerste auto's en verschillende soorten benzine verbrandingsmotoren. Hij heeft ook veel patenten voor automotoren en verschillende systemen daarvoor.

Benz & Cie, Daimler-Motoren-Gesellschaft en de Eerste Wereldoorlog.

Benz & Cie en Daimler-Motoren-Gesellschaft waren twee concurrerende bedrijven en gingen voor de Eerste Wereldoorlog niet slecht. Maar De Eerste Wereldoorlog leidde tot een ineenstorting van de financiële Duitse markten en valuta. Goedkopere auto's uit Amerika, zoals de Ford, waren ook beschikbaar in Duitsland. Al deze factoren leidden tot een ernstige structurele crisis in de Duitse auto-industrie.

Oude logo's van Benz en Mercedes.
Oud Daimler-Benz logo 1926

Fusie van Benz & Cie en Daimler-Motoren-Gesellschaft.

En in 1926 werd de beslissing genomen om de twee bedrijven te fuseren en werd het nieuwe bedrijf Daimler-Benz AG opgericht. En er werd ook een akkoord bereikt over de productie van alle auto's onder het merk Mercedes-Benz. Mercedes is een serie auto's ontworpen door Wilhelm Maybach, Benz is de achternaam van Karl Benz. Het hoofd en hoofdontwerper van Daimler-Benz AG was Ferdinand Porsche, die de productie van auto's volledig heeft bijgewerkt, waarbij hij de nieuwste modellen van Daimler-Motoren-Gesellschaft als basis heeft genomen.

Waar kwam het woord Mercedes dan vandaan?

De naam Mercedes kwam van een vrouwelijke naam. Ooit besloot de Oostenrijks-Hongaarse ambassadeur Emil Jellinek te investeren in het bedrijf Daimler, omdat hij rekende op het succes van het bedrijf. En hij had een dochter genaamd Adriana Manuela Ramona Jellinek, maar iedereen in de familie noemde haar Mercedes, wat genade betekent in het Spaans. En ter ere van de familie Jellinek werd besloten om de modellen naar de Mercedes te vernoemen, zelfs vóór de fusie twee bedrijven. Diezelfde naam werd vervolgens overgedragen aan het nieuwe bedrijf Daimler-Benz.

Adriana Jellinek - Mercedes
Mercedes Benz L4500A 4WD-vrachtwagen

Mercedes-Benz en de Tweede Wereldoorlog.

Nadat de NSDAP onder leiding van Hitler de macht in Duitsland greep en de Wehrmacht begon te herbewapenen, begon Daimler-Benz samen te werken met de nazi's om de vruchten te plukken. Daimler-Benz ontwikkelde en produceerde auto's, vrachtwagens, tanks, schepen en vliegtuigmotoren voor de Wehrmacht. Daarnaast produceerde het bedrijf ook onderdelen voor Duitse wapens, zoals Mauser geweerlopen. Het is ook bekend dat Daimler-Benz de arbeid van concentratiekampgevangenen gebruikte, waarvan het aantal bijvoorbeeld in 1944 meer dan 30 duizend mensen bereikte. Dit waren krijgsgevangenen, ontvoerde burgers en gevangenen van concentratiekampen, die zich in de buurt van de fabrieken bevonden.

Mercedes-Benz na de Tweede Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog in 1945 verloor het Daimler-Benz AG-concern alle buitenlandse activa van het bedrijf, evenals alle fabrieken die in de zone terechtkwamen van de bezetting van de USSR gingen verloren. Ook werden alle fabrieken die overbleven in de bezettingszone van de Amerikaanse troepen vernietigd of zwaar beschadigd door de bombardementen van de anti-Hitler-coalitie. In 1946 kreeg het bedrijf toestemming voor de productie van auto's van de Amerikaanse bezettingsautoriteiten en startte de productie van auto's van het oude, vooroorlogse ontwerp."

Mercedes-Benz 170B

eXus Dev 24.5.2023

Mercedes-Benz - Recensies

Recensies
- 0 / 0 Recensies
Recensie toevoegen
- Beoordeel - 0